Isnin, 4 Ogos 2008

PERJALANAN


Dalam perjalanan kemana saja kita pergi kita bebas bergerak, kita bebas untuk berundur andainya distinasi yang hendak kita tuju itu tersalah. Namun pernahkah kita berundur kebelakang semula dalam perjalanan kehidupan kita? Dapatkah kita berundur kehari - hari semalam? Tentunya tidak bukan.....


Maha kaya Tuhan yang telah menciptakan kita, bertapa agung ciptaan Tuhan diatas muka bumi ini. Sejak dari hari pertama kita berada diatas muka bumi ini, selepas sembilan bulan sepuluh hari kita berada dalam kandungan ibu kita, kita hanya menangis apabila kita lapar, kita akan menangis apabila kita kencing dan berak, segalanya yang kita buat kita hanya akan gunakan tangisan. Dari hari kelahiran kita sehinggalah kita membesar dan dewasa, tidak pernah masa berundur, kita terus kedepan, apa yang tinggal hanyalah sebuah kenangan pada hari - hari semalam yang kita lalui. Hari semalam yang akan menjadi cerita pada hari esuk dan seterusnya.


Andai perjalan hidup ini dpat diundur kehari - hari semalam, sudah setentunya ramai yang akan terus berundur kezaman kanak-kanak, dan tidak ingin kemabli kezaman ia berada sekarang, kerana zaman itulah saja zaman yang paling bahagia bagi setiap orang. Zaman yang meninggalkan banyak kenangan manis dalam hayat kehidupan seorang insan.


Zaman kanak - kanak tidak banyak mendatangkan stress maupun tension kerana zaman kanak-kanak hanyalah zaman dimana kita hanya memikirkan masa untuk bermain dan berkhayal. Berkhayal untuk naik kebulan, berkhayal untuk menjadi superman, batman dan berkhayal untuk menjadi apa saja yang kita fikirkan kita kan jadi. Biarpun ianya tidak dapat dicapai, namun ianya sudah menjadi kepuasan hanya dengan berkhayal tidak perlu untuk memikirkan untuk mencapainya secara realiti. Sudah setentunya, apabila malam kita tidur akan didendangkan dengan alunan lagu-lagu naindong oleh ibu yang akan melenakan waktu tidur. Kemudian apabila kita bangun pagi, kita tidak perlu untuk berfikir apa hendak dibuat pada hari ini maupun untuk meikirkan apa yang terjadi semalam. Yang hanya ada pada benak kepala hanyalah hari ini aku nak main apa sama kawan - kawan. Itulah dia zaman kanak-kanak, dan itulah perjalan sebuah kehidupan dizaman kanak-kanak.


Terlalu unik perjalanan kehidupan yang telah ditentukan oleh maha pencipt keatas setiap hambanya. Dan terlalu indah juga adakalanya perjalanan ini. Apapun inilah perjalanan hidup yang mesti kita lalui. Dari seorang anak kecil yang tidak tahu apa - apa kita terus membesar dan menajdi seorang manusia. Dan untuk menentukan perjalanan kehidupan kita, adalah dalam tangan kita. Masa depan kita ada dalam tangan kita sendiri. Sesungguhnya Tuhan menyuruh kita berusaha untuk merubah nasib kita, kerana itulah kita perlu berusaha untuk mengubah nasib kita. Sesuatu yang terbaik tidak akan datang dengan bergolek dan terus melumpuk didepan kita, apa yang kita perlukan adalah melipatgandakan usaha kita untuk mecapai apa yang kita perlukan. Kita tidak perlu jadi seperti orang lain, namu kita mampu mencapai seperti apa yang orang lain capai. Kerana jika kita ingin menkadi seperti orang tersebut, jadi dimana kita mesti meletakkan diri kita. Bermakna kita tidak ada pegangan hidup untuk diri kita sendiri, dan kita hanya bergantung pada apa yang orang lain itu lakukan dulu, kemudian kita akan mengikutnya dari belakangnya. Itu bukannya kita. Kerana dalam perjalanan kehidupan kita ini, kita perlu meniru bagaimana orang lain itu buat, namun kita juga perlu untuk menghasilkan ciptaan kita sendiri. Hidup bukan untuk makan, dan makan bukan untuk hidup.


Perjalanan semakin pendek, dunia sudah semakin tua, masa berlalu sudah begitu pantas sehinggakan kita sudah tidak merasakan pertukaran waktu dari minit ke jam sudah semakin sekejap. Waktu pagi menuju senja hanya sekejap dirasakan, apatah lagi perjalanan waktu malam menuju subuh juga semakin pantas. Kita rasakan baru saja kita melabuhkan kepala diatas bantal dan baru saja melelapkan mata tau - tau ayam sudah berkokok dan matahari sudah mula bersinar. Belum sempat lagi bermimpi matahari sudah bersinar dan hari baru sudah bermula. Itulah dia perjalanan kehidupan kita, berputar dan terus berputar, kita hanya mengikut putaran itu dengan berlari - lari mengejar masa yang berlalu pantas, dan nyatanya dalam kita terus berlari mengejar masa masih banyak jua lagi yang tertinggal yang perlu kita perbaiki untuk perjalanan seterusnya.


Setiap hari waktu berputar 24jam dan dalam 24jam itulah juga kita tidak merasa yang perjalanan kehidupan kita juga sudah semakin lewat senjanya. Kita semakin melewati waktu dan semakin itu juga kita sudah menghampiri batas kematian. Persoalannya sudahkah kita bersedia untuk mati?? Jawapannya ada pada diri kita masing-masing...!

0 ulasan: