Ahad, 10 Ogos 2008

BICARA SECAWAN KOPI.... NAK KERJA KE TIDAK NI???


Orang nak kerja dia pun nak kerja juga. Bila dapat kerja banyak pula sengehnya. Entahlah itulah perangai setengah dari orang kita. Sebelum dapat kerja beria-ia dia hendak bekerja, tapi bila kerja ada dalam tangan mulalah dia berlagak seperti boss. Bila disuruh buat kerja berbagai alasan diberikan, itulah inilah, sakit itulah sakit inilah, tapi bila hujung bulan segalanya mesti cepat terutama dalam bab - bab gaji.
Teringat aku satu kisah, bukan ditempat lain tempat aku bekerja. Biasalah tempat aku kerja ni, selalu adakan mesyuarat, maklumlah bahagian aku atu tingkat dengan bilik big boss jadi hampir setiap hari mesyuarat diadakan. Dipejabat kami memang ada beberapa orang yang bekerja sebagai pembantu pejabat, tugas mereka adalah untuk menyediakan keperluan - keperluan mesyuarat termasuklah menyediakan makanan dan minuman untuk mesyuarat. Salah seorang daripada pembantu pejabat ini, memang sudah agak terbiasa dengan tugas macam ini, dia sudah lali dengan tugasnya yang macam ni, dia sudah tahu mesyuarat apa yang diadakan setiap hari, dan bilik apa yang akan digunakan, jadi dia akan menyediakan semua itu sesuai dengan keramaian mereka yang akan hadir pada mesyuarat itu.
Namun apakan daya tanpa disedari rupanya umurnya kakak tu dah pun menjangkau 55 tahun dan dia dikehendaki untuk menamatkan perkhidmatannya, jadi berpencenlah kakak tadi. Semasa kakak tu pencen, dia sepatutnya diganti oleh salah seorang staff yang sama jawatan dengan kakak tadi, jadi dipanggillah orang ni untuk menggantikan tempat kakak yang pencen tadi. Ohoi.......! nak tahu apa??? ceritanya jadi hebat pula....!
Orang yang menggantikan tempat kakak yang pencen tadi, memang pada dasarnya mempunyai tugas yang sama, cuma sebelum ini tugas yang dia lakukan tidaklah seberat tugas yang dijalankan oleh kakak yang pencen tadi. Jadi dipanggillah kakak yang satu ni, hari pertama lagi dia mula mengeluh, dia kata tugasnya terlalu berat. Dia marah - marah, dia tak nakbuat kerja - kerja macam tu. Hari kedua dia datang tapi sekejap saja. Hari seterusnya dia tak timbul langsung, hilangkan diri....! ( Tapi ada dekat bawah, tolong orang dekat kedai operasi susun - susun barang jualan). Dia beri berbagai alasan jika dia ditelepon untuk naik keatas untuk menolong orang sediakan keperluan mesyuarat, sakit kakilah, sakit tulanglah, demamlah nasib baik dia tak sebut dia lumpuh jika tidak mapuih.
Sambung balik cerita, dahlah begitu, dia jaja pula cerita dari tingkat bawah hingga atas, konon staff dalam bilik boss dera dia suruh cuci cawang sehingga 70 biji? Ish..ish..ish.... celupar betul dia ni...! heboh kita orang dibuatnya....! dia cakap dia sakit kaki sebab terlebih cuci cawan. Hait suruh jalankan tugas dia berikan alasan yang berbagai, tapi duduk bawah bantu budak koperasi kantin tu susun -susun barang tak pula dia sakit apa-apa, mana satu betul ni? Siapa bayar gaji dia ni? koperasikah atau jabatan kah?
Peristiwa lucu berlaku, bila dah staff kat atas ni mengomel pasal orang ni, akhirnya sampailah ketelinga boss, jadi kita orang usulkanlah pada pengarah sendiri untuk memanggil dia datang atas buat kerja, tau - tau pengarah sendiri takut, kata big boss dia takut nanti berbagai cerita pula dia jaja kesana kemari, nanti teruk pula orang fikir tentang dia.
Yang jadi persoalan sekarang, orang macam ni, layakkah tidak untuk terus diambil bekerja? Bila ada kerja dia tak mahu jalankan tugas dengan baik, dah tu pula dia buat kerja orang lainj, yang bukan pula bayar gaji dia, hei... teruklah macam ni. Company pun boleh lingkuplah kalau macam ni. Kalau macam tu bagus buat company sendiri, sendiri jadi boss sendiri jadi kuli, ada keuntungan telan sendirilah. Jadi fikir-fikirlah, kalau nak lama bekerja buatlah tugas dengan baik, jangan nanti bila dah tersepit baru mengadah.
Heheheheheheeeee...... sekadar ingat mengingati jangan sampai kita terus lupa. Ingat apa yang kita buat ganjarannya adalah gaji, gaji adalah sesuatu yang halal. Jika kita tak buat kerja dengan betul maknanya kita juga makan gaji yang tak halal ooooohhhhh.....! Selisih malaikat 44, jauhkan. Aku tak nak bersubhah dan masuk neraka kerana semua ni.


0 ulasan: