Ahad, 3 Ogos 2008

ABSTRAK - CATUR


Apakah itu abstrak? Bagi pendapat dan pandangan ku ABSTRAK adalah merupakan satu kebebasan, bebas dalam apa jua, pendapat, pemikiran dan apa jua, asalkan ianya tidak melampaui dari batas - batas yang ditentukan oleh agama dan hukum - hukum tertentu.
Pada mula aku melihat gambar ini aku mula tertarik, kerana bagi ku ianya mempunyai unsur pandangan secara peribadi. Aku mempunyai pandangan yang tersendiri keatas gambar ini, namun aku tak pasti apakah huraian dan pandangan ku ini akan sama dengan pandangan yang ingin dihuraikan oleh pelukisnya.
Pandangan ku, lukisan yang berbentuk abstrak catur ini mempunyai maksud yang mendalam bagi ku. Dalam kebebasan yang terkandung pada maksud ABSTRAK itu sendiri, ada lagi percaturan yang perlu dijalani , mungkin inlah yang dimaksudkan oleh pelukis itu.
Dalam huraian yang lain, dalam kita menjalani perjalanan sebuah kehidupan ini, biar sebebas mana kita berjalan diatas muka bumi milik Tuhan yang luas ini, pastinya kita akan merempuhi berbagai ranjau dan duri. Pastinya kita tidak akan lepas dari berbagai percaturan hidup, biar sebebas mana pun kita berjalan dan hidup, pastinya ada saja percaturan hidup yang akan kita lalui, kita tidak hidup sendirian diatas muka bumi ini, dan biar pun kita bersendirian sekalipun hidup kita pastinya kita juga peka pada sekeliling kita.
Jadi dalam kita menjalani kehidupan kita, apa pun yang kita lalui adalah merupakan satu cubaan pada diri kita, sejauh mana kita dapat mengatasi masalah itu, sejauh mana kita dapat berfikir untuk menyelasaikannya semuanya terpikul diatas bahu kita. Jika kita kata kita ingin lari dari masalah itu, kita mungkin tidak mampu, kerana semakin kita lari dari masalah yang membelenggu maka semakin itulah juga kita akan terus berdepan dengan percaturan hidup ini.
Apa yang penting dalam hidup ini adalah bijak untuk mencaturkan perjalanan kehidupan kita, bijak dalam menyelesaikan masalah yang kita hadapi. Kerana sejauh mana pun kita lari maka tidak lepaslaj kita juga dari percaturan hidup dan masalah. Yang penting kita sering ingat pada yang Maha Kuasa. Berpegang pada Ugama dan sentiasa ingat pada Tuhan, InsyaAllah kita akan selamat selalu.

0 ulasan: