Ahad, 24 Januari 2010

SECRET RECIPE - IT'S YOUR OWN CHOICESemalam kawan aku mengajak aku untuk makan tengahari disebuah restoran yang baru dibuka awal tahun ini, ianya adalah sebuah restoran 'PERANCAIS' dari Malaysia. Restoran ini begitu popular dinegara jiran kita, so ianya dibuka sebagai salah satu branch untuk orang Brunei.
Well ianya cuma seperti restoran yang biasa saja, sama seperti restoran yang lain. Jadi bila kami berdua masuk kesana kami disambut oleh pekerjanya dengan ramah sekali, kami ditanya samada buat booking atau tidak, jadi biasalah kawan aku beritau kita tak ada booking, jadi kita diberitau cuma ada meja bulat saja yang available ketika itu, so bagi aku sememangnya tidak berasa selesa untuk duduk dimeja bulat lalu mecelah untuk duduk dimeja biasa, so nasib kami baik kerana ada meja kosong dibahagian atas, so kami pun duduklah sambil dihulurkan menu oleh pelayan restoran tersebut.
Barupun aku membuka menu, mata aku terus terbeliak, bukan apa harga yang ditaruh untuk setiap makanan adalah terlalu mahal, dan mungkin mereka mengikut harga yang ditawarkan diMalaysia, cuma diubah dari RM ke B$ saja. Naib aku baik kerana kawan aku yang belanja aku, jadi aku disuruh pilih apa saja maknan. Pada mulanya aku taklah berapa selesa sangatkan, maklum sajalah, bayangkan saja harga mee rebus mencecah sampai $12.oo, sedangkan ditempat lain murah saja. Aku difahamkan rasanya tak berubah pun sama juga macam yang ada ditempat lain, aku gelengkan kepala. Lalu aku order yang biasa sajalah, maklum sajalah kesiankan orang belanja, so kami berdua sempat juga berbincang mengenai dengan harga yang ditaruh untuk setiap menu pada hal harganya serupa dengan harga yang ada dimalaysia, lalu kita berfikir tak dapatkah untuk dikurang sedikit? Namun aku senyum bila kata penutup yang kami huraikan bersama ini bukan restoran kitani lah.... ini restoran orang. Namun aku takut dah banyak restoran Perancais yang dibuka disini banyak yang dah golong tikar, antaranya Kenny Roger's restoran, Merry Brown Fast Food Restoran, Grandy's restoran.
Semasa disana aku teringat untuk membelikan isteriku kek keju (Cheese Cake), jadi aku sempatlah membelikan isteriku dua keping kek keju untuk aku berikan dan rasakan pada isteri ku. Well kata isteri ku yang ini dia pun boleh buat...... sama saja tak ada yang special. Aku tersenyum mendengarkan komentar dari isteri berhubung dengan kek dan restoran tersebut. Bila aku plan nak bawa dia kesana nanti, dia kata boleh juga.... itu yang hebat tu, itulah isteri ku...... hahahah.
Apa pun siapa yang tak sayang isteri kan.........! LOL

0 ulasan: