Jumaat, 22 Januari 2010

BICARA HARIAN : AKU KENA DEMAM DAN BATUK SALESMA
Khamis lalu, aku terpaksa pergi berjumpa dengan doktor, aku terkena demam dan salesma yang sudah tidak dapat terbendung lagi oleh badan ku, badan aku panas, hidung aku berair, akhirnya aku pergi kekelinik juga akhirnya. Aku ditemani oleh isteri ku, pada mulanya aku ingin pergi ke Government Clinic, tapi bila aku fikirkan yang Government Clinic terlalu banyak orang so aku terpaksa pergi kekelinik swasta, tempat dimana aku selalu berjumpa. Aku ditemani oleh isteri ku, yang juga masih lagi batuk salesma, malah ku rasa waktu tu batuk dan salesmanya tidak berkurangan sejak minggu yang lalu, itulah juga sebabnya kenapa aku tak nak pergi Government Clinic.
Sabtu lalu isteri ku pergi medical check up diGovernment Clinic, dia diberi cuti selama 4 hari, well aku ingat bila dah cuti sampai hari ni dia oklah, tapi sebaliknya, virusnya terjangkit kepada aku pula, dan lastnya aku pula yang perlu buat medical check up. Itulah plan awal aku nak pergi Government Clinic tapi bila fikir banyak kali lastnya aku cancel dan pergi ke Private Clinic. Masa sampai sana orang dah banyak, pada hal waktu masih awal lagi jam lapan lebih, biasanya waktu begini tak banyak orang, orang yang datang rata - rata dengan penyakit yang sama dengan aku, demam batuk dan salesma. Masa mendaftar aku suruh isteri ku untuk berjumpa sekali, kerana aku khuatir juga bila aku tengok keadaannya yang belum sembuh lagi selepas dia diberi cuti rehat oleh doktor kerajaan, jadi lamalah juga kami menunggu untuk berjumpa dengan doktor.
Masa berjumpa dengan doktor, aku biasalah selamba saja, kerana aku dah biasa sangat dengan doktor tersebut, lagipun aku kerap buat treatment dengan doktor Zailah ni, so dia check aku betul betul, dia tanya aku bermacam soalan biasalah bila dah jumpa doktor, so lepas tu dia beritau aku ubat - ubat yang akan dia berikan pada aku, so aku biasa ajelah, dan katanya lagi aku terpaksa dia bagi cuti sakit untuk hari itu saja, Ok lah jawab ku selamba, katanya aku perlu rehat dulu, pada hal bos baru SMS aku menyuruh aku datang kerja semula secepatnya kerana ada kerja yang perlu aku siapkan, jadi selesai aku giliran isteri ku kerana kami berdua diberikan kebenaran untuk berjumpa sekaligus, so isteri ku beritaulah yang dia baru saja jumpa doktor beberapa hari yang lepa dan dia diberi cuti rehat 4 hari, tapi keadaannya masih tak reda lagi, so biasalah Doktor Zailah cakap pada isteri aku, dia tak nak bagi ubat jenis antibiotic memandangkan masa tempoh hari dia dah diberi ubat yang sama, so dia beri isteri ku ubat batuk saja dan cuti lagi satu hari, jadi hari tu kami suami isteri sama - sama cuti sakit.
Biasalah bila dah cuti sakit, aku tak banyak songeh lagi, sampai rumah lepas makan ubat, aku terus tidor, dari jam 10 pagi sampai jam 530 petang aku tidur, aku berehat panjang pada hari itu, walaupun masih lagi demam hari ini aku dah pun masuk kerja, dan dah ada tugas yang menanti aku. Tapi sudah hampir dua minggu aku tak balik rumah ayah, kerana minggu sebelum ni aku diserang sakit gigi dan pening dan minggu ni pula aku diserang demam dan salesma, jadi aku malas nak balik kerumah ayah ku, so buat ayah maaflah buat masa ni belum lagi dapat balik jengok ayah dan kakak dirumah sebab masih dalam keadaan letih lagi.
Hopefully aku akan sembuh dalam hari terdekat ni, bukan apa risau juga sebab daha lama tak jengok ayah dan kakak yang sedang sakit dirumah, itulah yang juga menyusahkan hati aku sejak kebelakangan ini. Tapi aku sentiasa berdoa semoga kakak aku akan cepat sembuh dalam masa terdekat ini, dan semoga ia akan terus kuat dan tabah menghadapi semoga dugaan ini. Itulah doa aku setiap masa......

0 ulasan: