Ahad, 17 Januari 2010

KASUT BARU


Jumaat yang lepas aku travelling ke MIRI bersama dengan isteri dan juga Mak dan Pak Mertua ku, bukan apa saja nak jalan - jalan kesana saja, nak release tention lagi pun dah lama tak turun MIRI, jadi ada masa dan kebenaran pun diberi oleh tempat kerja turunlah sekejap.
Sampai kat MIRI tak ada apa - apa yang baru disana, sama saja seperti dulu, dan adalah juga sedikit perubahan, maklum sajalah aku pun bukan selalau turun kesana, paling tindak pun dalam setahun dapat dikira berapa kerap aku turun kesana, kadang dalm setahun cuma sekali atau dua kali sahaja. Entah mungkin disebabkan perjalanan yang agak lama membuatkan aku tidak berapa kerap untuk turun kesana.
Kebetulan kami sempat singgah diShopping Mall Parkson, jadi semasa disana aku sememangnya sedang mencari kasut untuk aku pakai bekerja, jadi bila terlihat kasut yang diatas tu, hati aku tergaru-garu nak membelinya, pada mulanya malas juga aku nak membeli kerana takut tak cukup wang yang aku bawa, sebelum aku membeli kasut tersebut aku temankan isteri aku membeli kasut, isteri aku pn membeli kasut untuk dipakainya bekerja juga, jadi semasa menemankan isteri aku memilih kasut, hati dan minda aku berfikir tentang kasut tu, berfikir samada mahu membelinya ataupun tidak, bila isteri aku selesai membeli kasut yang jadi pilihannya, aku masih lagi berfikir samada kasut tersebut mahu dibeli atau tidak. Selepas berfikir banyak kali, akhirnya aku buat keputusan aku nak beli saja kasut tersebut, well aku lalu terus kebahagian kasut lelaki dan mencoba kasut itu, akhirnya kasut itu jadi milik ku... hehehehe.
Ada beberapa sebab kenapa aku beli kasut tersebut, antaranya 'BRAND' kasut tersebut memang sudah menjadi kegemaran ku, dan lagi ianya tahan lama untuk dipakai biarpun setiap hari dipakai. Dari segi harga memanglah harganya boleh tahan juga, nasib baik ketika aku membelinya harga yang ditawarkan adalah 50% dari harga biasanya sebab itulah juga aku membelinya, jika tidak mungkin aku batalkan saja. Lagi pun kini aku memang berminat dengan brand ini sekarang, baik dari segi kasut maupun beg duit lelaki aku memang minatinya. Begitu juga dengan isteri ku. Bukanlah aku sombong tak nak beli yang murah, namun apa yang ada dalam pemikiran ku, beli yang murah kadang - kadang tak bertahun memakai. Sebenarnya aku sudah dua pasang kasut yang sama jenama dengan kasut yang baru aku beli tersebut, dan masuk yang ini adalah yang ketiga, aku suka pada jenama ini adalah kerana ianya tahan lama untuk dipakai, kasut aku yang satu yang dari jenama yang sama sudah hampir tiga tahun aku memakainya, hampir setiap hari aku pakai kasut ini, aku gunakan sebagai kasut basahan ku untuk pergi bekerja. Sebab itulah aku suka membeli kasut yang berjenama sedikit untuk aku gunakan, bukan apa tujuanku untuk mebeli barang yang mahal tapi kerana ketahanannya apabila dipakai. Kadangkala bila kita membeli barangan yang murah paling lama kita memakainya cuma beberapa bulan saja, ini pernah terjadi pada satu kasut yang aku beli, harganya memang murah, namun ketika aku memakainya cuma untuk beberapa minggu saja ianya sucah terkoyak, untuk mengelakkan membazir aku cuba untuk mebaikinya dan bila dibaiki cuma beberapa hari saja aku pakai kasut tersebut koyak semula. Sebab itulah aku malas nak membeli kasut - kasut jenis yang sebegitu lagi, dan bagi aku biarpun mahal asalkan lama dipakai, bak kata pepatah 'BIAR ALAH MEMBELI ASAL MENANG MEMAKAI', sebab itulah bagi aku ada keburukan dan kebaikan jika kita memakai barang - barang yang berjenama ini, kerana apa yang penting adalah ketahannya.
JAngan marah ye, bukanlah aku bertujuan untuk bersikap RIA dengan benda - benda yang aku miliki, namun pada hakikatnya aku cuma ingin berkongsi dengan kalian dngan benda - benda yang aku miliki. Jangan marah ye.......

0 ulasan: