Rabu, 13 Januari 2010

BICARA HOBI: MARI MEMASAK - 'HOME MADE CHOCOLATE'Memasak adalah salah satu hobiku, bukanlah satu hobi yang baru, sejak dari bangku sekolah lagi aku memang sudah pandai memasak, sebab itulah jika dulu arwah ibu tidak merasa khuatir apabila aku tinggal bersendirian dirumah kerana aku tahu memasak apa yang aku makan, dan aku sendiri tidak merasa khuatir untuk ditinggalkan bersendirian.

Dan malah aku bersyukur kerana aku dikurniakan isteri yang tahu memasak bukan saja jenis lauk pauk malah juga berbagai jenis makanan. Selepas berkahwin aku menggalakkan isteri ku untuk sering memasak, bagi ku dalam 100 orang didunia ini terkadang cuma ada beberapa orang saja yang dikuriniakan kepandaian untuk memasak, malah bukan semua yang dapat memasak berbagai resipi, dan kerana itulah juga aku menggalakkan isteriku untuk membuat bisnis kecil - kecilan dengan menjual kueh itu pun jika ada tempahan.

Seperti yang awda saksikan diatas, itu adalah coklat, dan percayakan pengunjung blog ku sekelain yang coklat tersebut adalah buatan ku dan isteri ku? Memang betul itulah coklat yang aku buat bersama isteri ku. Kini kami suami isteri bergerak setapak bukan saja kini kami menempah untuk membuat kueh mueh malah juga kini menerima temahan untuk membuat Home Made Chocolate. Seperti yang awda saksikan diatas jika coklat yang berbentuk sedemikian harga yang aku tawarkan adalah cuma B$4.00 sahaja. Kalau tak percaya cuba tanyakan pada anak - anak saudara ku, kerana mereka tahu aku boleh membuat Home Made Chocolate, kerana mereka juga pernah menolong aku untuk membuat Coklat tersebut.

Mungkin sukar untuk dipercayai bukan yang coklat diatas aku yang membuatnya, namun itulah hakikatnya, jika kita rajin bertanya dan berani mencoba apa yang kita tidak fikir untuk kita buat akan dapat kita buat, seperti juga dengan coklat ini, tidak pernah untuk aku yang aku boleh membuat coklat selama ini apatah lagi coklat yang hampir sama dengan yang dikedai, namun itulah yang dikatakan oleh pepatah melayu 'Dimana Ada Kemahuan disitu ada jalan', dan yang penting adalah usaha kita untuk belajar, kerana tanpa ada kemahuan tidak akan ada jalan. Jadi jika pengunjung ingin mencoba coklat tersbut boleh, tinggalkan nombor telefon awda pada shout box saya berjanji akan contact awda nanti. OK.

0 ulasan: