Ahad, 4 April 2010

BOSAN DAN MEMBOSANKAN

Sudah lama aku tidak menulis dalam blog ku ini, tidak ada cerita yang menarik untuk aku kongsikan. Adalah juga beberapa perkara yang menarik terjadi dalam beberapa hari kebelakangan ini, namun aku yang malas untuk mencatitkan dalam blog ku ini, aku seperti kehilangan mood, sudah tidak ada idea untuk menulis, entahlah kenapa aku tiba - tiba jadi seperti ini. Bosan mungkin.......!
Aku sudah jenuh dengan ragam berbagai manusia yang aku anggap kadangnya terlalu membosankan aku, terlalu bosan untuk melayan perangai dan attitude mereka yang kadangnya seakan tidak pernah ingin hendak berubah. Namun kerana sering memerhatikan rantak manusia yang lain itulah aku sering terfikir dan membuat aku sering berfikir, bagaimana pula aku pada pandangan manusia disekeliling ku? Bagaimanakah pandangan meeka terhadap diri ku? Apakah pemikiran mereka terhadap diri ku? Semua itu sering aku fikirkan. Aku tidak untuk dipanggil atau dichop sebagai manusia yang begitu 'HIPOKRIT" yang mempunyai perangai yang terlalu degil dan tidak lurus pada tempatnya untuk meletakkan sifat kedegilan dan keras kepala itu. Aku sering memikirkn bagaimana untuk meletakkan diri dihati orang, adakah mereka berpuas hati dengan cara aku bergaul dengan mereka? Cara layanan ku terhadap mereka, dan itu yang mustahak kepada aku dalam pergaulan ku bersama manusia yang lain. Dan apa cuma dapat aku buat adalah untuk melihat dan melihat kepada diri ku sendiri, mana kekurangan yang rasanya perlu aku tambah dan perbaiki aku akan berusaha untuk memperbaikinya, dan jika tidak mana yang termampu untuk ku lakukan itulah saja yang akan aku lakukan. Sememangnya bukan mudah untuk memuaskan hati semua orang ini, lebih - lebih insan - insan yang baru aku kenali.
Berbicara mengenai dengan insan - insan yang baru dikenali ini, adalah terlalu susah untuk memberikan kepuasan pada mereka. aku akui terlalu sukar untuk mengikuti rentak merek, kadang biarpun sudah bertahun lamanya dikenali, namun masih belum juga menampakkan rasa keserasian pada diri kita, dan inilah juga yang kadangnya akan membuatkan cepat bosan. Namun itulah yang dikatakan kehidupan. Bagi aku, aku bergaul dengan sesiapa saja, dari seorang kanak - kanak sehinggalah kepada orang tua. Cuma cara pergaulan saja yang harus mengikut rentak. Sama kanak - kanak kecil aku ada rentak dan gaya ku tersendiri, bersama remaja ada rentaknya, begitu juga bersama teman yang seusia ada juga cara pergaulan yang aku terapkan, dan disebalik semua itu masih ada juga yang terlalu susah untuk ku menyesuaikan diri ku bersama mereka. Dan itulah yang kadang - kadang amat membosankan aku untuk berdmpingan dengan mereka. PAling tidak pun bila berdampingan dengan mereka aku hanya akan berdiam diri, dan buat apa saja yang aku suka, buka apa cara ini saja yang dapat aku lakukan dari menggelakkan mereka terasa dan berfikiran negatif. Sungguh membosankan bukan....!
Kerana itulah aku sering mencermin diri ku, dan sentiasa mencari kesilapan pada diri ku. Sekurangnya aku dapat memperbaiki dimana kesilapan itu sebenarnya, mencari dimana punca kesilapan itu dan tidak membiarkan ia berterusan. Bagi aku sendiri, aku lebih suka pada orang yang suka menegur secara berterus terang, sekurangnya kita akan dapat tahu dimana silap kita, daripada orang yang takut untuk menegur tetapi bercerita pada orang lain akan kesilapan kita itu, dan insan sebeginilah yang amat aku benci.... terus terang dan jujur aku katakan aku benci.....! Bagi aku sesiapa saja boleh memberikan teguran kepada ku, sekalipun kanak - kanak yang menegur aku. Bagi aku teguran yang baik akan aku terima sebagai satu teguran motivasi kepada diri ku, dan sekurangnya mereka cuba untuk memperbaiki kesilapan yang kita lakukan. Namun aku paling tidak suka mereka yang tidak berani untuk memberikan teguran tetapi cuba untuk memanjangkan cerita ini kepada orang lain, dan hal inilah yang menjadi kebencian kepada ddiri ku. Berapa ramai yang akan dapat menerima dengan baik cerita mengenai kita itu dibelakang kita? Tentunya berbagai persepsi dan andaian akan dibuat oleh berbagai pihak mengenai dengan cerita yang mereka akn dengar. Namun kerana itulah aku paling suka orang untuk menegur aku secara berdepan, sekurangnya aku akan dapat tahu dimana kesialapan ku dan dapat memperbaiki semua keilapan ku itu. Aku akan menerimanya dengan hati yang terbuka sekalipun ada orang yang bercakap secara berdepan sambil mengatakan yang dia tidak sukakan aku, ataupun dia bencikan aku, kerana bagiku itu adalah hak mereka dalam memberikan penilaian mereka terhadap diriku. Dan aku terima dengan hati yang terbuka, kerana itu adalah penilaian pada kacamata pandangan mereka terhadap diri ku. Dan secara jujur aku katakan, aku bukan MANUSIA HIPOKRIT yang sentiasa berlindung dengan bayangnya sendiri.
Aku akui aku memang mempunyai sifat EGO yang tinggi, dan itu sudah setentunnya dimiliki oleh sesiapa saja. Namun dalam sifat EGO yang terlalu tinggi itu, aku masih juga mempunyai perasaan rendah diri. Aku tidak terlalu suka untuk bermegah biarpun sifat EGO itu aku miliki. Aku cuba meletakkan sifat KEEGOAN ku itu pada tempat yang betul bukan pada tempat yang salah, kerana bagiku mempunyai sifat EGO tidaklah salah asalkan betul tempat kita meletakkannya. NAmun bagi sebilangan manusia mereka tidak tahu meletakkan sifat keegoan mereka, yang mana akhirnya membawa kebinasaan kepada dirinya sendiri. Itu yang banyak aku lihat. Kedua sifat HIPOKRIT dan EGO adalah sifat yang banyak dimiliki oleh manusia, namun dimana mereka meletakkannya pada perangai dan attitude mereka itu adalah hak masing - masing, namun bagi aku sendiri, yang terbaik adalah untuk sering melihat pada kelemahan diri sendiri sebelum kita melihat kelemahan orang lain. Kadangnya terlalu banyak memerhatikan kelemahan orang lain kita lupa pada kelemahan diri kita yang kita miliki, boleh memusnahkan diri sendiri........!

0 ulasan: