Selasa, 6 Januari 2009

AKU ADALAH AKU.....DAN INILAH PRINSIPKU'LEBIH BAIK DIBENCI KERANA HAL YANG DIRI KITA MILIKI....


DARIPADA DISUKAI KERANA HAL YANG TIDAK KITA MILIKI.'
Dimana kita letakkan diri kita sebenarnya dalam kehidupan ini? Jawapan pada pertanyaan soalan tadi ada pada diri awda sendiri, kerana hanya kita yang tahu meletakkan diri kita. KAdang kita benyak berkompromi dengan orang sehingga kita terpaksa menanggung kesakitan, kadang kita banyak berkorban untuk orang lain, namun akhirnya segala pengorbanan yang kita lakukan itu tidak pernah untuk dipandang malah terus dilupakan.
Bila kita punya pendirian yang kukuh untuk diri kita sendiri, pendirian kita itu jarang dipandang, malahan kita sering diperlekihkan dan diperkecilkan, dan bila kita cuba bangkit untuk menerangkan nilai pegangan yang kita pegang itu, kita akan dichop sebagai seorang yang ego dan keras kepala. Namun sejauh mana mereka yang berkata tersebut sudah memahami diri mereka sendiri? Adakah awda akan akan menyerahkan keyakinan diri awda pada orang lain, kemudian membiarkan diri awda itu dibentuk sepenuhnya oleh orang lain, yang sentiasa diatur seolah segalanya sudah diprogram dan kita hanya menjalankan apa yang diprogramkan untuk soal kehidupan kita sepanjang waktu?
Sebab itulah bagi aku, biarlah aku dibenci kerana hal yang aku miliki, daripada aku disukai kerana hal yang tidak pernah aku miliki, buat apa aku menipu diri ku sendiri hanya kerana ingin meminta untuk disanjungi sedang aku tidak memiliki apa yang diharapkan untuk ku.
DiPerjalanan hidup ini kita tidak pernah tahu bilakah noktahnya, dan apakah sudah pasti esuk itu noktah untuk hidup kita, jika belum lagi, tentunya perjalanan ini masih panjang dan kita perlu untuk berdiri dan berjalan untuk meneruskan perjalanan ini. Esuk lusa dan seterusnya perlu kita tempuhi lagi, jika kita tidak pernah belajar untuk mendidik diri kita berdiri dan berkayakinan, pastinya diri kita akan terus dijajah oleh orang yang akan mengambil kesempatan diatas siap kita tersebut.

0 ulasan: