Isnin, 29 Disember 2008

ANDAI MASA DAPAT DIUNDUR - AKU INGIN TERUS BERSAMANYA SELAMA-LAMANYA

Merempuhi perjalanan kehidupan yang sudah hampir 37 tahun, telah banyak meninggalkan kenangan untuk diabadikan, banyak kenangan yang tersimpan dalam memori untuk dijadikan sebagai pengalaman dan panduan pada perjalanan yang seterusnya.


Kemanisan yang ditinggalkan pada perjalanan yang lalu, adalah sebuah sebuah memori yang tidak tidak akan pernah luput untuk dijadikan sebagai satu kenangan yang berharga dalam hidup, tiadakan pernah luput pada setiap detik dan ianya akan terus segar dalam kotak memori, namun pada sebuah kesakitan adalah satu gejolak yang pada diri tidak akan pernah luntur sebagai satu pengalaman buruk yang dilalui dalam kehidupan, yang hanya meratap pada kesabaran dalam merempuhi kesakitan.


Kemarin sewaktu dia pergi meninggalkan aku untuk selamanya, aku kehilangan arah, ibaratnya kapal yang kehilangan Nakhoda. Aku merasakan kehidupan ku tiada bererti. Biarpun aku ditinggalkan dalam alam kedewasaan diri, namun hati ini masih belum puas untuk menrima kasih sayang darinya. Sehingga kini setelah 7 bulan pemergiannya, aku masih belum dapat menerima hakikat yang dia telah pergi meninggalkan aku, dia yang menjadi payung dikala kecil ku sewaktu hujan turun, yang sanggup membakar diri menjadi lilin dikala aku sakit pergi begitu saja tanpa sempat melambaikan tangannya kepada ku sebelum ia pergi, apa tah lagi dikala pemergiannya hari bahagia ku telah hampir tiba.
Sewaktu pernikahan ku berlangsung, aku hiba merenung wajah ayah, fikiran ku melayang ketika itu terkenang pada bonda yang telah tiada yang baru saja sebulan meniggalkan aku ketika itu. Sewaktu aku membaca taklik pernikahan, aku hiba dan sayu aku menangis pilu, aku lupa bahawa ketika itu aku dikelilingi oleh orang yang ramai, namun kerana rindu ku padanya aku hilangkan rasa malu ku, aku menangis seketika itu kerana ketika itu hanya wajah bonda yang aku terbayang pada otak ku.
Persandingan ku berlangsung dengan meriah, itu mungkin bagi setengah orang, namun tidak bagi aku, kehilangannya masih kuat ku rasakan ketika itu, sewaktu majlis ziarah, sekali lagi aku menangis, entah kenapa pada hari bahagia ku itu, aku merasakan hanya kesedihan yang menyelubungi diri ku. Aku rindu pada bonda............!
Andai waktu dapat ku undur, akan ku undurkan waktu itu agar aku bisa terus bersama bonda....! Mereka hanya dapat melihat kegembiraan ku setiap kali aku mengukir senyuman, namun jauh pada sudut hati, kegembiraan ini tiada lagi serinya, biarpun isteri tersayang kini menjadi pendamping, namun bonda jua tetap kekal dihati ini. Kerinduan ini kadang - kadang membuatkan aku lupa bahawa aku telah menjadi suami, entah kenapa rindu ini tak pernah hilang. Tangisan dan airmata ini kini sering menjadi teman, namun aku syukuri isteri ku memahami keadaan ku ini. Setiap kali memori dan kenangan ku bersama bonda bermain difikiran, setiap kali itulah jua deraian air mata jatuh dipipi.
Aku rindu pada bonda..........!

0 ulasan: