Rabu, 8 Oktober 2008

QIBLAT


Perjalanan kehidupan kita seperti roda yang berputar, kadang ia diatas dan adakalanya ia berada dibawah. Dan nasib kita jarang sekali kita ketahui, apa yang akan terjadi pada hari ini apakah ianya akan terus sama pada hari esuk dan seterusnya atau mungkinkah ianya akan berubah dari apa yang kita nikmati pada hari ini. Sebagai manusia kita tidak terlepas dari sikap lupa. Malah kealpaan kita sering melalaikan kita sehingga kita terlupa jauh sekali, tidak pernah ingat siapa diri kita sebenarnya.
Sudahkah kita bermuhasabah diri? Seringkah kita berfikir tentang keadaan diri kita pada hari - hari esuk? Dan yang penting sudahkah kita halakan kiblat kita? Dalam kehidupan kita kita dituntut untuk menunaikan solat sebanyak lima kali sehari, dan dalam lima waktu solat yang kita tunaikan juga kita akan menghalakan kiblat kita keKaabah. Soalnya berapa kerapkah sudah kita menghalakan kiblat kita?
Kita sering terfikir bila kita berbicara tentang kiblat ianya hanya dituntut untuk ditunaikan semasa mengerjakan sembahyang lima waktu, namun jika kita lihat pada gambar diatas, dari manakah gambar tersebut diambil oleh rakan saya? Ianya diambil sewaktu rakan saya berziarah ditanah perkuburan pada ramadhan yang lalu. Qiblat bukan saja dituntut untuk dihadapkan semasa kita mengerjakan solat, tetapi juga kita dituntut untuk menghadap keQiblat semasa jenazah dikebumikan. Jangan kita sangka yang kita diminta untuk menghadap kearah Qiblat semasa hidup dan menunaikan solat lima waktu tetapi semasa kita meninggal pun kita dituntut untuk menghadap kearah Qiblat. Itulah dia keindahan Islam.

0 ulasan: