Rabu, 24 Februari 2010

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN YANG KE-26 BUAT NEGARA TERCINTA BRUNEI DARUSSALAM.Selamat Menyambut Hari Kebangsaan yang ke - 26 buat Seluruh Rakyat dan penduduk negara Brunei Darussalam dan juga Sembah Takzim kepada Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Peduka Seri Beginda Sultan Dan Yang DiPertuan Negara Brunei Darussalam. Dengan tema 'NegaraKu Brunei Darussalam' pada tahun ini, acara sambutan yang diadakan pada tahun biarpun rengkas namun mempunyai makna yang luas lebih - lebih pada tema yang diberikan.
Selaku rakyat dan penduduk yang tinggal diNegara Brunei Darussalam ini merasakan amat beruntung dan bertuah kerana mempunyai Negara Yang aman damai dan mempunyai seorang pemimpin yang bijaksana dan berkaliber. 26 tahnu menjagkau usia kemerdekaan, Alhamdulillah selaku rakyat dinegara ini sama - sama daapt melihat kemajuan yang dicapai oleh negara. Membesar dalam era merdeka, telah banyak yang aku pelajari dan lihat segala kemajuan dan pencapaian yang dicapai oleh Negara.
Laungan kalimah 'ALLAHHU AKBAR' pada tengah malam 1 Januari 1984, merupakan pembuka tirai baru bagi penduduk dinegara Brunei Darussalam. Biarpun aku tidak berdiri bersama - sama dengan sebilangan orang ditengah padang Sir Muda Haji Omar Ali Saifuddien dan hanya melihat keadaan itu dari luaran padang pada waktu, namun aku dapat merasakan bahawa ianya adalah malam yang paling bermakna buat penduduk dinegara Brunei Darussalam. Ketika itu usia ku baru saja 11 tahun ketika negara mencapai kemerdekaannya. Sesuatu yang unik untuk digambarkan ketika itu keadaan yang tidak pernah aku saksikan sebelum itu, biarpun dalam keadaan hujan yang lebat ketika waktu itu, namun atas rasa ingin melihat dan merasai suasana malam kemerdekaan pada waktu itu, seluruh rakyat berkumpul dan bersama -sama berada ditaman Haji Sir Muda Omar ali Saifuddien menyaksikan hari yang paling bersejarah bagi seluruh penduduk negara ini.
Kita 26 tahun berlalu, kita dapat mengecapi makna kemerdekaan itu sebnarnya, aku bersyukur mempunyai sebuah negara yang begitu aman dan makmur, mempunyai seorang pemimpin yang begitu prihatin terhadap apa jua keperluan rakyatnya. Sepanjang tempoh 26 tahun kita meredeka, banyak kemajuan yang telah kita capai selama ini, dan dalam tempoh itu juga aku membesar dan dalam kedewasaan aku mula mengenali erti kemerdekaan itu.
Buat sleuruh Rakyat diNegara Brunei Darussalam aku ingin mengucpakan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBAGSAAN YANG KE 26 TAHUN 2010 dan semoga negara kitani akan terus bertambah aman dan makmur selamanya. AMin....

0 ulasan: