Rabu, 20 Mei 2009

BICARA KOSONG : KAWAN YANG BENAR KAWAN

Aku tersenyum sendirian apabila aku mengenangkan tentang kisah rancangan kartoon yang aku tontoni semalam disalah sebuah stesyen tv. Entah kenapa aku sukakan pada jalan cerita karton tersebut. Namun semuanya banyak menyedarkan aku dari jalan cerita yang telah ditayangkan dan aku tengok semalam. Seperti biasa jenis - jenis karton Jepun banyak mempunyai format dan jalan cerita yang kebanyakkannya berunsurkan khayalan yang diluar dari jangkaan kita, seperti juga karton DORAEMON gendre dan jalan cerita yang aku tengok semalam, aku sudah lupa nama karton tersebut, namun apa yang aku tengok semalam adalah merupakan kelainan dari jalan cerita Jepun yang pernah aku tengok.


Dalam cerita tersebut, telah sedikit sebanyak mengajar aku tentang kisah hidup, biarpun hanya ilusi dan khayalan penerbit karton tersebut, namun ianya telah banyak memberikan kesedaran kepada aku, tak tahulah pula pada orang lain..hehehehe. Cerita tersebut menceritakan, bahawa bertapa pentingnya seorang kawan tersebut, biar sejahat mana pun perangainya namun disebabkan sudah terlalu rapat, pastinya kita tidak ingin dan mahu untuk berpisah dengannya. Inilah antara sinopsis dalam cerita tersebut. Ianya mengisahkan tentang kisah 4 orang budak dan sebuah robot (biasalahkan karton jepun, pstinya ada robot yang berfungsi sama seperti manusia... hehehehe), dimana diantara mereka ini terdapat seorang yang berbadan tegap dan besar, dimana dia selalu saja membuli kawan - kawannya. Pada satu hari salah seorang kawan mereka ini menapat tahu yang kawan mereka yang situkang buli ini akan meninggal ( biasa lagi, jepun punya karton khayalan dia melampaui batas...), jadi pada masa yang sama situkang buli ini membuli kawan - kawannya, jadi kawan yang tahu awal mengenai dengan situkang buli ini hendak mati, hanya terus menglah semata - mata ingin melihat situkang buli gembira sebelum dia mati, dia cuba merahsiakan dari kawna - kawannya yang tiga orang ini, pendekkan cerita akhirnya rahsia dia terbongkar, dan kesemua mereka menjadi sedih, lalu mereka terus mahu berbuat apa saja asalkan situkang buli ini tidak mati. Mereka cuba mencari jalan bagaimana untuk mengelakkan dia mati. Sehingga pada satu hari situkang buli ini pergi ketempat saudara mereka yang tinggal jauh darimkawaan perumahan mereka, pun kawan - kawannya sanggup menjejaki mereka demi mengelakkan dia mati. Dan akhirnya dia terselamat disitu dan tidak jadi mati sekalipun pada penglihatan awal dia akan mati disitu. Jadi pada satu hari, mak dan bapa situkang buli ini berpakaian serba hitam, kawannya yang melihat orang tua situkang buli ini berpakaian hitam tersalah sangka lalu menganggap dia telah mati, mereka semua lalu pergi kerumah sambil menangis, nyatanya dia masih hidup lagi cuma ketika itu ibubapanya hendak pergi menziarahi kubur datuk situkang buli ini, yang mana wajahnya mirip betul dengan situkang buli ini. Akhirnya barulah mereka faham bahawa apa yang dia lihat itu sebenarnya adalah datuk kepada situkang buli ini.
Dari karton yang aku tengok tersebut, seolah mengajar aku tentang erti sebuah persahabatan. AKu memperolehi sesuatu yang ku rasa begitu baik untuk aku jadikan teladan buat diriku, terutama sekali dalam menilai seorang kawan dan juga seorang sahabat. Berapa banyakah diantara kita yang sanggup bersikap seperti cerita karton itu tadi? Terlalu sedikit diantara kita akan sanggup menunggu kawan kita yang sering membuli kita, untuk sanggup menjadi kawan setia mungkin agak mustahil namun untuk sering dan mahu dia mati cepat telalu banyak. Cerita itu benar - benar membarikan motivasi baru kepada ku, aku akui aku terlalu memilih dalam berkawan, dan bukanlah seorang kawan yang setia, jika kawan yang bersikap keterlaluan pastinya akan aku tinggalkan. Namun moral of the stroy yang aku dapat melalui cerita tersebut, adalah bertapa tinggi nilai sebuah persahabatan tersebut, sehingga jahat mana pun kawan tersebut mereka masih sanggup untuk terus bersama, namun masih sanggup untuk menghalang segala rintangan yang akan cuba memisahkan mereka. Namun diantara kita, berapa ramai yang sanggup seperti mereka itu? Pastinya kita akan terus meniggalkan kawan kita yang jahat dan membiarkan dia hidup bersendirian.
Akhirnya, 'kita sering menilai orang lain mengikut pada pandangan mata kita, namun kita selalu lupa untuk menilai diri kita sendiri pada pandangan orang lain', ' Kita menilai segala keburukan orang lain mengikut sesedap rasa kita namun kita akan terusik bila orang cuba menilai keburukan kita mengikut cara mereka'. 'Tanpa kawan, kita tidak akan belajar menilai diri kita, kawan yang baik adalah kawan yang sering memperingatkan kepada kita tentang apa yang kita lakukan, dan mengingatkan untuk kejalan kebaikan'. Kita tidak mampu untuk hidup bersendirian, kerana semakin kita bersendirian kita akan menjadi dunggu, oleh itu pilihlah kawan yang benar - benar boleh menjadi kawan kita, yang sama ketawa tika kita ketawa, yang sama menangis kita kita bersedih. Nilaikan sebuah persahabatan itu seperti sebuah permata yang telalu mahal untuk kita jual beli.

0 ulasan: