Ahad, 24 Mei 2009

BICARA HIDUP : JEJAK YANG SEMAKIN HILANG

Kita terlupa bahawa teman yang seiringan sewaktu kita berjalan itu tidak selamanya akan berada disebelah kita mengiringi perjalanan kita, adakalanya dia akan hilang dalam sesak manusia ditengah perjalanan sehingga kita tidak dapat menjejaki langkah - langkah mereka itu lagi. Dan kita akan terus mencari mereka dan mencari jejak dimana kedudukan mereka. Barulah kita menyedari bahawa setelah jejaknya hilang mereka itulah yang terbaik diantara mereka yang seiringan kita dalam perjalanan.

Semakin lama kita berjalan, dan semakin jauh perjalanan pastinya akan luaslah pengalaman kita, namun semakin jauh kita berjalan semakin banyak juga kita kehilangan jejak. Kita tidak pernah nampak jejak - jejak itu lagi dibelakang kita. Hari - hari yang berlalu, membawa cerita yang baru untuk kita lalui, dan bersama -sama hari yang baru kita banyak mempelajari nilai dan erti sebuah kehidupan itu sebenarnya. Dan semakin banyak yang kita pelajari, semakin banyak pula yang hilang, yang akhirnya akan menjadikan diri kita kehilangan jejak - jejak itu.

Mungkin terlalu berputar belit apa yang aku tuliskan sehingga kalian terlalu sukar untuk mempengertikan apa yang aku maksudkan dalam tulisan ku kali ini. Esuk atau lusa adalah pertambahan pada umur kita, bermakna perjalanan kita bertambah, dan pertambahan usia itu menjadikan kita samada semakin dewasa atau semakin tua. Dan dalam pada masa yang sama orang - orang disekeliling kita semakin berkurangan, terutama orang tua yang ada disekliling kita pada satu waktu yang dulu. Bagi aku ketiadaan mereka satu persatu adalah merupakan satu kehilangan yang jejaknya sukar untuk dijejaki lagi, ilmu dan kepandaian yang mereka miliki tiada banyak yang dapat kita ambil, kerana kelekaan kita pada benda yang kita rasakan lebih perlu untuk dipelajari dari apa yang mereka ada. Namun ketika kita dala usia yang juga sudah hampir meniti senja ini akhir baru memahami bahawa kita dalam kerugian kerana tidak mewarisi apa yang mereka tinggalkan dulu. Sudah terlewat rasanya bila mereka sudah tiada dan segalanya tidak dapat lagi dijejaki, kita menjadi menyesal. Sesalan yang sudah tiada gunanya lagi.

Kebanyakan daripada kita, tidak sedar bahawa orang tua yang berada disekeliling kita sebenarnya mempunyai sesuatu yang berharga, namun kita tidak pernah untuk menyelami mereka secara lebih dalam. Mereka tidak akan memberikan apa yang mereka ada itu secara bersahaja tanpa kita sendiri yang memintanya. Itulah kerugian kita sebenarnya, kita menganggap apa yang mereka ada itulah adalah sudah terlalu lapok untuk dipraktikkan dalam dunia yang serba canggih ini, sehinggakan kita hanya memandang semua keistimewaan yang mereka ada dan miliki itu sebagai remeh temeh, dan tak perlu. Namun setelah mereka tiada lagi, dan semakin kita matang dalam meniti perjalanan kita, barulah kita sedar bahawa apa yang mereka mlilki itu sebenarnya adalah sesuatu yang berharga untuk kita ambil disaat kita meniti usia yang semakin menghampiri senja ini. Dan akhirnya kita kehilangan jejak, dan terus menyesal.

Biarlah kita susuri jejak yang semakin hilang itu, biarpun sedikit namun yang pastinya jangan biarkan ia hilang terus dan sukar untuk dijejaki lagi. PAda anda yang menjadi setia pada blog ini, mungkin apa yang aku tuliskan ini terlalu sukar untuk kita fahami, namun satu waktu ianya akan awda/anda akan fahami jua, disinilah kita akan cuba untuk terus mencar jejak ituagar ianya tidak akan hilang. Selamat membaca.......!

0 ulasan: