Jumaat, 15 Mei 2009

BICARA HIDUP : NILAI PERSAHABATANTengah aku surfing pada satu blogspot seorang selebriti tempatan yang juga aku minati, tiba - tiba aku terpandang pada satu gambar yang dipostkannya dalam blognya, aku suka pada gambar ini, lalu aku masuk dalam blog chatboxnya untuk meminta izin padanya mengambil gambar yang terselit pada blognya tersebut untuk aku sisipkan pada blogspot aku juga. Nyatanya dia seorang yang baik, sebaik aku snd msg pada chatboxnya dia terus mereply msg aku, memberi kebenaran untuk aku mengambil gambar tersebut, sebab itulah aku berani postkan dekat blog aku ni. Terima kasih bro ALIFF atau DJ ALIFF.
Nama yang selama ini perseonalitinya hanya aku kenali melalui corong radio, rupanya baik juga orang, kata ku dalam hati. Aku benar - benar terkilan dengannya, orang yang aku sangkakan bukan terlalu mudah untuk dikenali rupanya adalah seorang yang peramah malah mesra dengan sesiapa saja. Berbagai cerita yang aku dengan mengenainya sebelum ini, nyatanya hanyalah merupakan gossip liar saja, nyatanya dia seorang yang begitu mesra kawan, mungkin juga kerana dia seorang DJ, membuatkan dia begitu mudah mesra untuk dikenali. Dan buat DJ ALIFF terima kasih ye... atas pemberian gambar diatas. Kerana gambar tersebut telah lahir idea untuk blog aku yang tak seberapa indah ini.
Bila kita berbicara tentang kawan atau persahabatan, berapa ramaikah yang benar - benar menjadi sahabat kepada kita? Berapa ramai diantara mereka itu yang benar - benar ingin berkongsi segala susah senang bersama - sama dengan kita? Tentang itu saya serahkan kepada diri anda sendiri untuk menilai dan menjawabnya. Arwah ibuku sering memperingatkan aku setiap kali dia menasihati aku, 'KAWAN YANG INGIN KETAWA MEMANG RAMAI YANG BERDAMPINGAN DENGAN KITA DIKALA KITA SEDANG SUKA, NAMUN BERAPA RAMAIKAH KAWAN - KAWAN KITA YANG AKAN MENANGIS BERSAMA KITA DIKALA KITA BERDUKA?'
Tidak perlu untuk saya menghuraikan maksud dan erti yang dimaksudkan oleh arwah ibu saya tersebut, dan mungkin jawapannya juga mungkin ada pada diri awda sendiri. Jika aku ingatkan semula kata - kata ajaib dan nasihat dari arwah ibu ini memang banyak kebenarannya. Kita akan dikelilingi oleh ramai kawan semasa kita bersuka, malah terlalu ramai yang ingin menjadi pendamping kepada diri kita dikala kita senang, segala apa yang kita inginkan semuanya teman - teman kita berada disekeliling kita, kemanisan mulut dan budi bicara jelas terbayang diwajah masing - masing ketika kita dalam kesenangan, namun waktu kita dalam kesusahan berapa ramai diantara kawan kita tersebut akan sanggup menunggu kita? Kadang - kadang teman - teman semasa suka yang beratus orang tersebut langsung seorang pun yang tidak tinggal bersama kita semasa kita berada didalam kesusahan, jauh sekali untuk menolong untuk bersimpati pun tidak ada. Akhirnya kita terpaksa mengharungi kedukaan tersebut seorang diri, tanpa ada sesiapa disisi kita.
Seorang sahabat sejati seorang insan yang benar - benar ingin mengongsikan kehidupannya dalam apa jua situasi, terutama situasi duka. Dialah teman untuk kita meluahkan perasaan dikala kita dalam kedukaan yang menjadi pembimbing dalam masa kita bersedih. Dia akan sanggup berkongsi maslaah bersama kita dan dapat menyimpan segala rahsia kita. Yang menjadi benteng pertahanan dikala kita diserang oleh musuh, bukan meninggalkan kita keseorangan dikala kita diserang oleh musuh. Sanggup menangis bersama ketika kita menghadapi musibah tanpa meninggalkan sendirian dalam bersama - sama menanggung musibah itu. Teman yang sanggup menjadi penasihat dikala kita berjalan dalam arah yang salah yang menjadi lilin dikala kita dalam kegelapan. Itulah teman yang sejati, yang menjadi sahabat pada diri kita dalam segalanya, baik duka maupun suka, yang tidak meninggalkan kita basah dan kesejukan bersendirian dikala hujan lebat dan tidak membiarkan kita kepanasan ketika dipancar oleh sang mentari. Semuanya snaggup dilakukan bersama.
Siapapun sahabat kita, biarpun pada dasarnya terlalu pahit untuk dijadikan teman, jika kita ikhlas untuk bersama dengannya, memahami keranahnya pasti akhirnya ianya akan menjadi manis umpama madu. Kerana persahabatan yang tulus ikhlas itu adalah merupakan jalan bagi mengeratkan dan menymbungkan tali silatur rahim sehingga keakhir hayat kita.
Perjalanan kita dalam kehidupan seharian sepenuhnya dikelilingi masa kita bersama teman -teman. Setiap hari dari hari isnin hingga sabtu, bermula dari jam 7.45 pagi , hari - hari dan waktu itulah kita sudah bersama dengan teman kita. Kita menghadbiskan masa kita berkeja selama 8 - 9 jam sehari, dalam masa itulah juga kita dikelilingi oleh teman - teman kita. Kita akan bercerita apa saja dengan mereka, membuat kerja bersama mereka dan kadang - kadang bertengkar bersama mereka, namun sejauh manakah kita sudah dapat mengenali hati budi masing-masing? Biar kita bertemu dengan mereka setiap hari, duduk, minum dan makan sambil berbual - bual bersama mereka setiap hari pun kita masih belum dapat untuk menilai hati budi mereka masing - masing. Kita kadang - kadang masih gagal untuk menjadikan rakan untuk kita meluahkan segala isi hati kita pada mereka, pada kita sentiasa bersama mereka setiap hari dan jika diikutkan pada pemikiran secara logik sudah tidak ada lagi segan silu diantara kita dengan mereka semua, dan itulah hakikatnya bahawa bukan mudah untuk mendapat seorang sahabat yang boleh memahami hati kita sepenuhnya, yang menjadi pendamping kepada kita dikala suka dan duka. Betapa sukar untuk mendapat sahabat.
Apapun jua, sahabat sejati itu adalah orang yang boleh menjadi benteng dikala kita dalam masa kita berperang, menangis bersama dikala berduka dan ketawa bersama dikala suka. Tiada yang lebih baik dan indah dalam kehidupan kita selain dari memiliki seorang insan yang bernama sahabat yang memahami kita sepenuhnya.
Buat DJ ALIFF, semoga ini adalah titik perkenalan pertama untuk menjadikan kita sebagai seorang rakan jika pun tidak sebagai seorang sahabat. Anyway thanx a lot for the picture.

0 ulasan: