Isnin, 9 Mac 2009

LUAHAN HATI : KINI SUDAH SEMAKIN MENJAUH.

Terlalu mudah untuk kita menjadi hakim dan terus menjatuhkan apa jua hukuman sebelum lagi kita tahu tentang apa yang kita dengar itu betul atau tidak nya. Dan seribu spekulasi terus kita mainkan dalam apa jua yang kita hakimkan sehingga kita sanggup untuk membuat penilaian terhadap sesuatu yang belum pasti itu mengikut hati kita.
Aku kadangkala terkilan dengan segelintir orang - orang kita pada masa ini, terlalu mudah untuk menjadi hakim dan terlalu mudah untuk membuat persepsi tentang sesuatu yang belum pasti kesahihannya. Kadang - kadang terlalu kejam aku rasakan bila mana kerana mereka dipercayai apa pun yang mereka katakan semuanya itu terus diterima oleh orang lain. Namun pada dasarnya kesahihan belum tentu lagi ada. Itulah peranan mulut yang bisa menghancurkan segalanya.
Kini sudah semakin menjauh, itulah lontaran kata yang diluahkan oleh ayah ku ketika kami berdua bersembang. Tiada yang dapat yang diluahkannya lagi melainkan rintihan yang terbuku dihatinya selama ini. Dia menyedari bahawa kini dia sudah semakin tepinggir ketepian, dan nasib baiklah anak- anak masih ada disisinya. Aku menangis setiap kali aku terkenang kata - kata ayah kini. Dia merasa bertambah sensitif kini, apa tah lagi sejak ketiadaan arwah ibu, segala berubah secara drastik kini ditambah lagi dengan keadan dirinya yang kini diselubungi dengan berbagai penyakit. Jiwanya semakin tersentuh apabila sanak saudaranya sudah semakin menajuh, dia tertanya-tanya dimanakah kesilapannya, dan apakah kesalahannya sehinggakan kini dia umpama tiada diperdulikan lagi. Bagi aku yang mendengar rintihan dan luahan hati dari ayah ku hanya memendam dalam hati dan menjadikan ianya sebagai satu DENDAM yang aku buku kan yang akan aku kenang sehingga bilamasa. Aku kesal dengan semua ini. Semakin berdiam diri rupanya semakin dipinggirkan dan dijauhkan dan semakin itulah juga dendam semakin bersarang dihati.
Luahan hati ayah seolah - olah mengeluarkan segala yang terbuku selama ini, dia tercari - cari diaman kesilapan dan apa kesalahan kami. Aku puji ayah, dia bukanlah orang yang suka mencari kesilapan orang lain dan suka berdendam, namun dia adalah seorang yang tidak pernah indahkan apa jua tohmahan orang terhadap keluarga kami. Keluraga ku bukan dipandang sangat oleh sanak saudara. Entah kenapa, sedari dulu lagi, sejak arwah ibu masih hidup lagi, keluarga kami adalah merupakan sasaran pada sanak saudara. Apa pun yang kami lakukan adalah merupakan yang tidak pernah elok pada pandangan sanak saudara. Dimana silapnya kami, aku sendiri masih tercari- cari. Hampir 37 tahun umur ku dan aku begitu berdamping rapat dengan ayah, tidak pernah aku dengar ayah meluiahkan rasa hatinya seperti mana yang aku dengar baru - baru ini. Aku terkejut bila aku mendengar luahan hatinya kali ini. Benar - benar dia kecewa. Dia mungkin tidak pernah mendendam walau bagaiamana sekalipun keluarganya disakiti, melainkan dia hanya bersabar, namun mungkin kini dia dan kami sudah semakin diketepikan akhirnya diluahkan jua rasa hatinya. Aku kasihan bila mana ayah meluahkan rasa hatinya, dia semakin menyedari sanak saudaranya sudah semakin menjauh dari kami, seolah dia seperti kini tidak wujud lagi. Bagi aku yang mendengar luahan hatinya, hanya perasaan dendam saja yang terbuku didalam hati. Hanya seribu dendam kini menyelubungi hati yang membuku didalam kalbu. Bagi aku mereka menghakimkan kami hanya mengikut rasa hati mereka, namun terlalu pengecut untuk meberikan teguran jika berlaku kesilapan. Biarkanlah aku ingin melihat sejauh mana ini akan berlangsung....
Bairkanalah Ayah.... Apa yang penting kini anak - anak ayah mesti sentiasa bersatu. Biarlah kita diketepikan jauh - jauh, dihumban jauh kehujung muara yang penting kita anak beranak tetap bersatu hati dalam melayari bahtera dan empayar keluarga kitani. Biarlah mereka melemparkan kita jauh namun kita saksikan dari kejauhan ini, apakah mereka itu akan beroleh kebahagiaan yang sama dengan kita ini atau bagaiamana hasil yang akan mereka terima dari kesombongan dan kebongkakan mereka tersebut. Biarlah kita begini dengan cara hidup kita asalkan kita tidak pernah ada rasa dengki yang terbuku, keluarga kita sudah sememangnya terbiasa dipulaukan biarpun hanya perkara sekecil hama, jadi biarkanlah mereka hidup dengan cara mereka. Apa yang penting Tuhan itu maha adil, segalanya dapat disaksikan biarpun tersembunyi dan segalanya akan diperdengarkan biarpun ianya ditutup, acap kali perkara yang disembunyikan dari pengetahuan kita, dan acapkali juga kita tahu dan dipertonotnkan oleh Tuahn kepada kita hasil dari kesabaran kita.
Buat ayah, sabarlah... kerana apa pun yang dilakukan keatas kita ianya adalah sebagai satu dugaan. Biarlah mereka dengan cara hidup mereka , sekalipun jika mereka tidak lagi mahu untuk mnegaku kita sabagai saudar biarkan sajalah, kita tidak akan pernah rasa kerugian kerana ayah masih ada kami anak dan cucu- cucu mu sebagai pendamping. Biarkan mereka dengan kesombongan mereka, biarkan mereka begitu, apakah kesudahannya kita hanya akan mampu mendengar dan menonton saja.
'Terlalu lama aku pendam ianya menjadi dendam yang paling dalam, biarlah aku luahkan agar mereka tahu bahawa sudah bernanah hati yang sakit ini dengan kerenah dan tingakh laku yang ditunjukkan pada kami. Tanpa tahu dimana silap kami, kami sering dijadikan mangsa permusuhan dan kejian oleh mereka, mereka menghakimi dengan jijik sekali. Bibir mereka bisa berjalan dari satu tempat kesatu tempat mengkeji dan menghina kami, pada hal apakah yang mereka sebenarnya inginkan dari kami? Mereka pengecut.... penakut....kerana apa aku katakan begitu? Kerana mereka tidak pernah untuk berdepan dengan kami untuk menyelesaikan masalah yang mereka hadapi dengan kami. Tohmahan yang diberikan bukan saja tohmahana yang berupa keburukan biasa malah juga mengungkit berbagai keburukan yang tidak sepertinya dikatakan. Otak yang cerdas akan berfikir secara postif dan berfikir secara rasional bukan membuat persepsi secara membabi buta. FIkirkanlah......."

0 ulasan: