Rabu, 17 November 2010

AKU SAYANG ABAH... PASTINYA AKU AKAN MERINDUI MU.

AL-FATIHAH


Pada 12 November 2010, tepat jam 1030 malam, Abah ku menghembuskan nafas yang terakhir di Rumah Sakit RIPAS. Aku kehilangan seorang insan yang tersayang, dia bukan saja seorang abah kepada ku malah dia juga adalah seorang sahabat baik kepada ku. Dia adalah insan segalanya bagi diriku. Seorang insan yang begitu memahami hati anak - anaknya, yang tidak pernah menjentik, menengking apa tah lagi merotan anak - anaknya disepanjang hayatnya. Dialah seorang abah yang begitu penyayang kepada anak - anaknya. Tidak pernah untuk menghampakan segala permintaan anak - anaknya pastinya ditunaikan dengan hati yang begitu ikhlas.

Hubungan ku dengan abah begitu rapat sekali, dialah teman ketika berduka, teman tempat mengadu ketika ada masalah dan juga teman bergurau senda. Abah adalah seorang pendengar yang setia , tika ada masalah dia menjadi pendengar kepada permasalahan tersebut, bagi aku segalanya abah. Kasih sayang yang diberikan oleh Abah kepada ku adalah merupakan satu nikmat kasih yang tidak akan aku dapat dari orang lain, kasihnya adalah kasih sejati.
Kini Abah telah pergi untuk selamanya, meninggalkan aku dan yang lain. Biarpun kedukaan masih menyelubungi diri ini, namun perjalanan hidup ku perlu aku teruskan. Aku meredhakan pemergian abah. Pemergian Abah memberikan hambatan dan juga pukulan yang hebat kepada diri ku, namun aku juga perlu meyakinkan diri ku bahawa aku harus kuat meneruskan perjalanan kehidupanku seterusnya.
Aku bersyukur kerana Abah pergi meninggalkan kami tiga adik beradik didalam keadaan yang begitu cukup sekali, biarpun tidak ada harta yang ditinggalkan untuk kami, namun kami bersyukur kerana abah telah memberikan kami segalanya serba cukup dari segi pendidikan ugama dan juga ilmu pendidikan duniawi. Tidak ada satupun yang tercicir dan dia lupakan. Kami ditinggalkan cukup dengan pendidikan ugama, tidak ada satupun diantara kami yang tercicir didalam ugama, baik anak - anaknya maupun cucu-cucunya segalanya cukup dengan penerapan ugama, aku bersyukur diatas semua itu. Kerana itu juga disaat terakhirnya, kalimah Allah tidak pernah terluput dari bibirnya shingga saat menghembuskan nafas dia masih lagi menyebut nama Allah. Aku cukup bersyukur malah aku berdoa agar satu masa nanti jika saat terakhir ku akan sama seperti abah, AMIN....!

Buat Abah, bersemadilah kau disana dengan damai, tidak akan pernah aku lupakan dirimu, pengorbananmu kepada ku adalah merupakan satu yang tidak akan pernah aku lupakan dan akan terus terabadi didalam diriku selamanya. Nasihatmu adalah kata semangat yang begitu berharga bagi diriku, yang akan ku jadi penunjuk disepanjang perjalanan ku ini, tiada memori yang terindah untuk dijadikan sebagai satu kenangan pada sepanjang perjalanan kehidupan ini adalah ketika aku bersama mu. Abah... kini tiada ada lagi dahi yang ku kucup dan tanganmu yang ku cium ketika bersalam setiap hari, pastinya hari - hari yang mendatang aku akan terus merindui untuk mencium tangan dan mengucup dahi mu. Damailah abah disana.... dan semoga perjalanan mu disana akan teriring bersama rahmat daripada Tuhan.... Amin. Aku yang tinggal disini hanya akan sentiasa mendoakan kesejahteraan mu disana. Selamat itnggal abah dan aku sentiasa sayang abah....!

1 ulasan:

Zaki berkata...

Salam takziah dari kami sekeluarga, semoga roh arwah ayah anda sitempatkan bersama org2 yang soleh...amin