Jumaat, 21 Mei 2010

BICARA SINETRON : BUKU HARIAN BAIM

Assalamualaikum semua, bagaimana perkhabaran awda semua, saya harap semuanya dalam keadaan yang menyenangkan dan sihat hendaknya. Maafkan saya kerana sudah lama tidak update blog saya, maklum sajalah terlalu banyak tugasan harian yang perlu saya selesaikan disamping keadaan keadaan kesihatan saya yang kurang mengizinkan saya sejak akhir -akhir ini. Tapi Alhamdulillah kini saya sudah beransur sihat, dan tugasan saya pun banyak yang sudah saya laksanakan. Bagaimana pula dengan keadaan awda sekalian? Saya berdoa semoga awda semua akan sentiasa dalam keadaan yang baik dan menyenangkan, dan sentiasa dalam lindungan Allah jua..... Amin.

Untuk entri saya kali ini, saya ingin berkongsi cerita mengenai dengan sebuah sinetron Indonesia yang mungkin saya anggap adalah salah satu sinetron yang paling berjaya dan pada penilaian saya secara individu didalam banyak sinetron indonesia yang saya pernah lihat. Ianya adalah satu sintron yang benar - benar membawa saya kepada satu rasakeinsafan apabila saya melihat sinetron ini.

Secara jujur saya menonton sinetron ini hanya melalui youtube saja, entah kenapa sinetron ini benar - benar menarik perhatian saya sehinggakan saya sanggup mencarinya ke Youtube semata - mata untuk melihat cerita ini. Bermula dari mendengar lagu soundtreknya, membuatkan saya begitu tertarik untuk menonton ceritanya. Lagu soundtrek yang memberikan makna besar kepada saya yang membuatkan saya mengalirkan airmata ketika mula mendengarnya, saya menangis kerana lirik pada lagu itu memberikan makna yang besar kepada saya, bagi seorang insan seperti saya yang masih belum dapat menerima hakikat tentang pemergian ibuku, bait - bait liriknya meninggalkan kesan yang dalam kepada saya ditambah lagi dengan adunan meloddinya yang begitu indah dan pembawaan suara kedua - dua penyanyinya, membuatkan saya teringat kembali kepada arwah ibu, yang membawa kepada kenangan bersama arwah ibu. Setiap kali saya mendengar lagu ini maka setiap kali itu juga airmata saya jatuh membasahi pipi, kehilangan yang begitu besar dalam kehidupan saya, yang membawa impak yang besar kepada saya.

Bermula dari lagu soundtrek ini membawa saya untuk melihat cerita pada sinteronnya. Apa tah lagi ketika berada diofis kawan - kawan ada bercerita mengeai cerita sinetron ini. Dalam kesempatan yang ada, tiga hari yang lalu, saya mengambil kesempatan untuk melayari website youtube, dan mencari tajuk sinetron ini, nyatanya saya menemuinya dalam youtube. Saya melihat babak demi babak didalam sinetron tersebut, biarpun cuba beberapa episode yang dapat saya lihat dalam youtube, namun impaknya kepada saya begitu besar. Sebagai seorang dewasa saya termenggu bila melihat bagaimana kecintaan seorang kanak - kanak yang berusia seawal empat tahun terhadap Tuhan. Bagaimana setiap detik hanya ada nama Tuhan pada setiap perbicaraannya, bagaimana dia membayangkan Tuhan itu sebenarnya mengikut cara pemikiran seorang anak kecil, saya termenggu melihat sinetron ini, Ya Allah, keluh ku, aku merasakan alangkah beruntungnya ibu bapa anak ini, yang sekecil itu sudah tahu mensyukuri nikmat Tuhan yang tahu menilai kehendak yang patut dilakukan dan tidak boleh dilakukan, yang tahu hukum halal haramnya. Sambil melihat sinetron tersebut, hati ku dan minda ku terus ligat berfikir dan berdoa, semoga aku akan dapat dikurniakan anak seperti siBaim, bukan saja pintar dan lawa, namun jua kuat pada pegangan ugamanya.

Kelainan yang dilihatkan didalam sinetron BUKU HARI BAIM ini jelas jika dibandingkan dengan sinetron yang lain, jalan cerita yang cukup memberikan impak yang berkesan kepada penoton, ditambah lagi dengan sountrek yang begitu baik, meninggalkan satu kesan yang mendalam kepada aku, yang cuma mampu melihat beberapa episode cerita ini. Hubungan ibu dengan anak kecil, yang tidak pernah faham dengan kehidupan sebenar, namun dalam usia kecilnya banyak mempelajari tunas kehidupan orang disekelilingnya, yang menganggap dirinya sudah menjadi dewasa, yang sanggup mempertahankan hak ibunya daripada ditindas oleh orang lain, yang tidak ingin melihat ibunya bersedih kerana penderitaan, yang pintar untuk berfikir dalam memberikan idea kepada orang dewasa. Bertapa kita tidak pernah untuk terfikir untuk memikirkan bagaimana besarnya syurga itu sebenarya , namun bagi sikecil Baim ini, otaknya bijak memikirkan jika syurga itu dibawah telapak kaki ibunya, dia dan rakan - rakanya berfikir bagaimana agaknya syurga itu, lalu mereka cuba untuk menyiasat dengan melihat kasut kepunyaan bondanya. Tidakkah pemikiran yang sebegini jarang kita temui pada anak kecil seawal umur empat tahun? Namun saya tabik pada penulis skrip sinetron ini, kerana telah banyak mengupas tentang minda dan perkembangan anak kcil, yang membawa impak kepada orang dewasa yang menonton sinetron ini.

Tidak pernah kita terfikir bagaimana seorang anak kecil yang seusia empat tahun mempertahankan hak bondanya yang ditindas oleh orang lain, yang mana kalimah itu benar - beanr meninggalkan kesan yang besar terhadapku, bagaimana dia cuba menyatakan sedangkan Tuhan mampu untuk memberikan keampunana kepada umatnya, dan kenapa orang - orang yang menindas bondanya itu tidak termampu untuk berbuat begitu, memberikan keampunan kepada bondanya? Pernahkah kita mendengarkan kanak - kanak seusia itu berkata sedemikian? Kenyataannya mungkin ada, jika tidak manakan mungkin penulis skrip tersebut akan mnulis didalam skripnya. Namun apa pun terlalu banyak yang terungkap didalam sinetron ini, pastinya jika ianya dijual ada didalam bentuk DVD pastinya aku akn membelinya, kerana aku belum puas menontonnya di youtube.

Kepada semua, apabila sikecil menjadi bijak, bukan kerana dirinya sendiri, namun kerana cara kita mendidik mereka, jika pendidikan yang terbaik kita terapkan pada diri mereka ditambah lagi dengan memberikan contoh yang terbaik kepada mereka, insyaAllah pastinya kita akan dapat melahirkan satu generasi yang terbaik, bukan saja untuk kita sebagai orang tua malah juga kepada negara. Kita adalah role model bagi anak - anak , jika kita memberikan contoh yang terbaik pada mereka, maka terbaiklah juga yang akan ada pada sifat anak - anak, kerana anak - anak akan meniru apa saja yang kita buat, jika baik kita lakukan didepan mereka baiklah juga yang akan mereka tiru, jika buruk yang kita tunjukkan maka buruklah juga jadinya mereka kelak.

0 ulasan: