Isnin, 30 November 2009

CUTI SEKOLAH DATANG LAGI......

Cuti sekolah datang lagi, bagi adik - adik abang ucapkan selamat bercuti dan semoga semasa cuti panjang ini, adik - adik akan daapt memanfaatkannya dengan melakukan perkara - perkara yang berfaedah. Biarpun masa belajar sudah pun habis bagi tahun 2009 ini, tidak bermakna adik - adik menggunakan masa cuti ini sepenuhnya dengan bermain, cubalah rancang sesuatu yang bermanfaat dan yang lebih menguntungkan adik - adik sendiri.
Terkenang pula abang waktu bersekolah dulu, biasanya setiap kali waktu cuti sekolah tiba, abang lebih gemar untuk menghabiskan masa abang untuk pergi keperpustaakan. Kerana bagi abang selain daripada dapat membaca buku disana, juga mendapat kawan - kawan baru. Selain daripada itu juga, bagi perpustaakan diBrunei ini, setiap kali waktu cuti penggal persekolahan , pihak Perpustaakan akan menyediakan berbagai aktiviti bagi mengisi waktu cuti persekolahan. Sebab itulah kenapa abang suka berkunjung kePerpustakaan setiap waktu cuti persekolahan adalah kerana untuk mengikuti segala aktiviti yang dianjurkan oleh pihak Perpustakaan.
Aktiviti yang dianjurkan diPerpustakaan adalah bermacam - macam selain daripada membaca, juga ada aktiviti yang berupa lawatan sambil belajar, drama, tarian, nyanyian dan bermacam lagi. Semua ini amat bermanfaat bagi adik adik, selain daripada itu juga kita akan mendaapat ramai kawan - kawan baru yang juga datang dari sekolah yang lain. Jadi dalam masa yang sama, selain daripada kita mengikuti aktiviti yang dianjurkan disana kita juga dapat lagi mengeratkan tali silaturahmi dengan kawan - kawan yang baru.
Sepanjang abang bersekolah itulah saja aktiviti yang abang lakukan setiap cuti sekolah, abang lebih suka menghabiskan masa pergi keperustakaan dan dari situlah juga abang banyak belajar banyak perkara, abang belajar menari tarian asli brunei, abang dapat membuat persembahan teater, abang telah melawat banyak tempat diseluruh negara. Malah abang juga pernah memegang beberapa jawatankuasa yang ditubuhkan sewaktu abang bergiat aktif dengan perpustakaan.
Bagi ibu bapa yang tidak dapat bercuti sepanjang musim percutian ini, ada baiknya kita korbankan sedikit waktu untuk menghantar anak - anak kita keperustakaan. Kerana kita tidak akan kerugian jika kita menghantar mereka kesana. Bagi setengah ibu bapa, yang mempunyai anak - anak remaja, mungkin ada yang berfikiran yang Perpustakaan adalah tempat bagi anak - anak berdating. Cuba kita lupakan cara pemikiran yang sebegitu. Sejak dari tahun 80'an lagi pihak perpustakaan telah menyediakan berbagai aktiviti disetiap cuti penggal persekolahan, tumpuan diberikan kepada perpustakaan kanak - kanak dan Perpustakaan muda - mudi. Kedua - dua perpustakaan ini mepunyai berbagai aktiviti yang berfaedah. Jika kita menghantar anak - anak kesana sekurangnya mereka akan dapat mempelajari sesuatu yang baru dalam kehidupan mereka. Jika kita tidak dapat bercuti bersama mereka ketika mereka sedang bercuti dan tidak dapat untuk membawa mereka melawat ketemapt yang menarik, mungkin dengan menghantar mereka mengikuti aktiviti perpustakaan yang mungkin salah satu aktiviti yang tersedia disana adalah lawatan, sedikit sebanyak akan mmberikan manfaat kepada mereka. Selain daripada itu juga banyak ilmu yang akan mereka timba melalui mengikuti aktiviti yang diadakan disana.
Kepada pihak Perpustakaan Dewan Bahasa Dan Pustaka Brunei, saya mengucpakan setinggi - tinggi tahniah diatas semua aktiviti yang telah berjaya abiskita ungkayahkan disetiap menjelangnya cuti penggal persekolahan. Bagi saya yang membesar didalam mengikuti aktiviti disana, amat berbesar hati kerana apa selain daripada menimba ilmu disekolah saya juga memperolehi ilmu yang lain, antaranya saya kini boleh berteater, mendiklimasikan puisi, menulis cerpen dan telah pergi ketempat - tempat yang saya tidak pernah kunjungi. Kerana aktiviti yang biskita seidakan memberikan manfaat yang besar kepada saya selama ini. Selain daripada itu saya banyak belajar sesuatu yang baru dari sana.
Bagi adik - adik yang bercuti, seklai lagi abang ucapkan selamat bercuti dan manfaatkanlah masa cuti ini dengan melakukan perkara - perkara yang berfaedah. Dan bagi adik - adik yang telah berjaya didalam peperiksaan akhir tahun yang lalu, bang mengmbil kesempatan untuk mengucapkan Tahniah diatas kejayaan yang telah kamu capai, dan semoga kejayaan yang diperolehi itu akan terus mendorong adik - adik untuk terus berjaya lagi. Bagi yang kurang berjaya teruskan berusaha dan jangan berputus asa. Kegagalan bukan bermakna adik - adik akan terus gagal, cuma mungkin memerlukan usaha yang lebih gigih untuk terus berjaya., sikap berputus asa pada kegagalan yang awal hanya akan memusnahkan kehidupan adik - adik, hadapi ianya dengan jalan yang sabar, kerana setiap yang senang itu akan datang bergolek, tanpa usaha kita tidak akan berjaya.
Wassalam......

0 ulasan: