Isnin, 10 November 2008

ANAK - ANAK BUAH KU - SAHABAT SETIA KU,Kali pertama mendapat anak saudara adalah ketika aku berumur 14 tahun dan ketika itu aku didalam Tingkatan 2 di sekolah menengah. Alangkah gembiranya kami sekeluarga ketika itu, maklum sajalah cucu pertama dalam keluarga , cucu pertama bagi arwah ibu dan juga bapa, anak pertama bagi kakak dan abang ipar ku juga anak sauara bagi kami. Alangkah seronoknya kami ketika itu. Dalam erti kata lain aku kini sudah berteman, maklum sajalah aku anak yang bungsu, jadi sekarang sudah ada teman.

(Gambar sebahagian anak - anak saudara ku , gambar diambil selepas majlis Khatan Al-Quran sempena Majlis Perkahwinan Ku.)
Dri setahun kesetahun rupanya keluarga ku semakin bertambah, kelahiran anak - anak saudara ku menambahkan lagi kemeriahan dalam keluarga kami. Dari mereka dilahirkan sehingalah mereka membesar semuanya berada didepan mata, dan aku cukup faham dengan perangai dan kelolahan mereka masing - masing. Dalam soal disiplin aku puji secara jujur anak - anak saudaraku sangatlah berdisiplin dan menghormati orang tua, tapi cuma ada dua orang saja dari anak - anak saudara ku yang tidak ku ingini kerana bagi ku sikap mereka yang begitu kurang ajar membuatkan aku sudah malas dan fed up dengan perangai mereka, Alhamdulillah anak - anak saudara ku yang lain seperti Khairul, Joy, faridah, Amad, Nora, Fairuz, Hisham, Fiqah, Ziqah, Mimi dan sikecil Waie semuanya mempunyai perangai dan disiplin yang baik, terlalu mudah untuk ditegur serta tidak melenting bila ditegur, dan berbeza dari mereka yang berdua tadi ditegur dengan baik kita pula yang dihantari oleh SMS, dan tu kita pula yang dimaki hamunnya. Hati mana yang tidak marah, bagi ku cukuplah aku dah tak nak mahu ambil kisah lagi tentang hal mereka. Biarlah aku pun malas dah nak ambil peduli hal diorang lagi, sebab hati aku dah luka dalam sangat. Diorang ingat bila mereka dah besar tu dah tak boleh ditegur sangat, pedulilah kau orang lah, aku pun dah muak dengan perangai kau orang, yang penting aku masih ada lagi anak saudara yang lain selain dari kamu.


(Gambar puteri - puteri kesayangan ku)

(Faridah sekarang belajar di Liverpool, UK)
Masa berlalu begitu pantas, mereka yang aku timang sewaktu kecilnya kini rupanya sudah pun dewasa, sebilangan dari mereka kini sudah mempunyai lesen memandu, dan ada juga yang melanjutkan pelajaran mereka keUK, dan juga sedang mengambil Diploma disalam sebuah Kolej swasta disini. Khairul and Faridah uncu bangga dengan kamu berdua, keep up a good work and good luck for your future your undertaking, buat Joy good luck semoga akan cepat mendapat pekerjaan, pada Amad study hard for your next year 'A' level, to Nora Good luck for your 'O' level, Fairuz good luck untuk PMB uncu doakan semoga berjaya, dan buat Hisyam good luck untuk peperiksaan ugama darjah 6 tahun ini, buat Syafiqah tahniah dari uncu kerana telah berjaya memeasuki Sekolah Persediaan Arab pada tahun depan, buat Haziqah, Mimi dan Waie belajar rajin- rajin.
Bila mereka dah besar ni, terasa mereka adalah sebagai sahabat kepada ku. Bukan apa kini sudah mudah untuk berkongsi segala hal dengan mereka. Sungguh pun begitu mereka tetap menghormati aku, malah aku sendiri pun menghormati hak mereka, kerana bagi aku, mereka kini sudah bijak untuk membentuk diri mereka masing - masing, apa yang penting kita mesti mempunyai sikap saling mempercayai akan mereka, dari segi teguran aku memang suka menegur mereka itu pun jika ku rasa ada sesuatu yang tidak kena, jika tidak aku tidak akan menegur mereka dengan cara yang berlebihan. Sebab itulah bagi ku kini, anak - anak saudara ku adalah merupakan sahabat dan teman baik ku, teman bergurau senda, teman untuk bertukar fikiran dan teman untuk berjalan - jalan. Tidak ku nafikan pemikiran mereka juga boleh diambil pakai, sering memberikan idea yang baik. Sebab itulah aku sayangkan anak - anak saudara ku. Aku sentiasa berdoa semoga mereka akan terus berjaya pada masa akan datang dan akan menjadi insan yang berguna.
Uncu sayangkan kamu semua......! Salam sayang berabis untuk kamu semua.....!

0 ulasan: